Op 1 juni 2009 hebben we opgericht: Casa Condado, import en verkoop van Portugese wijnen.

In 2005 gingen we voor het eerst geëmigreerde vrienden in (Centraal) Portugal bezoeken; we konden niet vermoeden welk een impact dit bezoek op ons zou hebben.

We waren op slag verliefd op dit land, het aangename klimaat, de rijke geschiedenis en cultuur, het prachtige en gevarieerde landschap, maar vooral de uitermate vriendelijke en gastvrije mensen. Het was een verademing om enkele tientallen jaren terug te gaan in de tijd. We waren ook onder de indruk van de manier van leven van de mensen, iets waar wij als westerlingen over het algemeen aan moeten wennen.

De liefde gaat zo ver, dat we in 2007 zelfs een stuk grond hebben gekocht en in 2008 een huisje op die grond hebben gebouwd (Centraal Portugal). Dat alles met de bedoeling vaker en langer naar Portugal te kunnen gaan.

Omdat we gedurende ons verblijf ook actief bezig willen zijn en meer direct contact met de mensen willen krijgen zijn we op zoek gegaan naar een activiteit waar we zowel in Portugal als in Nederland, naast de activiteiten als consultant/interim-manager en ziekenverzorgster, mee bezig zouden kunnen zijn. Iets in de handel leek het meest voor de hand te liggen.

In het restaurant Vilaça in Sertã waar we zeer regelmatig kwamen, dronken we altijd de rode huiswijn (vinho de mesa tinto), Condado Portucalense. Deze eenvoudige tafelwijn, die uitermate toegankelijk en smaakvol is, bracht ons op het idee iets met wijn te gaan doen. Als je Portugal zegt, zeg je eigenlijk ook wijn. Het zit bij de mensen in de genen, het is een belangrijk deel van hun leven. Of door het te produceren of te drinken, Portugal is ondertussen één grote wijngaard. Met name de toetreding tot de EU in 1986 heeft de productie en de kwaliteit van de wijn enorm gestimuleerd.

De wijn die we in het restaurant dronken heet Condado Portucalense. Dit is de naam van het graafschap (=Condado) in de regio Porto/Guimarães waar ooit in de 12de eeuw Portugal uit is ontstaan. Vandaar ook de naam Casa Condado.